Pri slove tuk sa nám neraz vybaví synonymum slov zlé, nezdravé a nežiaduce. Pritom tuky sú esenciálnou živinou, bez ktorej by skrátka nemohlo fungovať ani naše telo, ani zdravie. Ako je to v skutočnosti s touto démonizovanou makroživinou, prečo sú tuky také dôležité a odkiaľ by sme ich mali čerpať?
Tuky patria spolu s bielkovinami medzi esenciálne živiny. Tie si telo nevie syntetizovať samo a potrebuje ich bezpodmienečne prijímať prostredníctvom potravy. Ich zastúpenie vo vyváženom jedálničku je nielen žiaduce, ale aj nevyhnutné a nenahraditeľné.
Akú funkciu zastávajú tuky vo výžive?
Tuky sú kľúčovou živinou
pre správnu syntézu hormónov a majú teda na starosti optimálny chod hormonálneho systému. Hormonálna rovnováha je jedným zo základných predpokladov úspešne nastaveného zdravého životného štýlu. Táto skutočnosť signalizuje, že bez nich sa skrátka nezaobídeme. Snaha o ich elimináciu či prílišné obmedzenie môže byť hazardom so zdravím, čo pre ženy vzhľadom na krehkosť hormonálneho systému platí dvojnásobne.
Okrem vyššie zmieneného sa tuky starajú o
správne vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch, medzi ktoré patria vitamíny A, D, E a K. Bez adekvátneho zastúpenia tukov v jedálničku naše telo tieto vitamíny nie je schopné spracovať a v konečnom dôsledku sa teda ochudobňujeme o veľmi
dôležité živiny.

Fakt, na ktorom sa v rámci výpočtu benefitov bezpochyby všetci zhodnú, je, že v neposlednom rade plnia tuky magickú
rolu nositeľa chuti a vône. Stravovací režim bez plnohodnotného zastúpenia tukov by bol nielen nezdravý a nežiaduci, ale často aj chuťovo neatraktívny.
Tuky a diéta
Jednou z najväčších chýb, ktorých sa dopúšťa mnoho ľudí s vidinou
zbaviť sa prebytočných kilogramov, je vyradenie tukov z jedálnička. Éra nízkotučných diét bola bezpochyby jedným z najväčších výživových prešľapov, ktoré kedy uzreli svetlo sveta. Pravdou je, že tuky sú vzhľadom na svoju energetickú náročnosť (9,4 kcal na 1 g) živinou, ktorej
množstvo sa nevypláca preháňať ani jedným smerom. No to nič nemení na tom, že kompletná eliminácia tukov nepovedie k dlhodobej udržateľnosti a už vôbec nie k zdravému a funkčnému telu.
Okrem vplyvu na optimálne fungovanie organizmu v sebe konzumácia tukov skrýva ďalšie benefity, ktoré oceníme i pri snahe o redukciu či formovanie postavy. Tuk, ktorý sa drží na našej postave, nemá s tukom prijatým prostredníctvom potravy nič spoločné. Dnes už totiž našťastie bezpečne vieme, že na to, aby sme mohli tuk „zhodiť“, ho musíme i prijímať.
Správne tuky prospievajú nielen nášmu zdraviu, výkonu a spokojnosti, ale aj našej postave.
Zdroj: Bruce Mars/Unsplash
Odkiaľ tuky čerpať?
Nasýtené tuky, ktoré sa dlhé roky spájali s negatívnym vplyvom na zdravie, by sme síce nemali konzumovať vo veľkej miere, ale na druhej strane sa im nemusíme vyhýbať oblúkom. Za predpokladu, že ich čerpáme z kvalitných zdrojov, sú pre nás kľúčové. Nájdeme ich nielen v živočíšnych produktoch (napríklad tučné mäso a mliečne výrobky), ale aj v rastlinných tukoch, ako je napríklad kokosový alebo kakaový olej.
Primárnym zdrojom tukov by pre nás mali byť
nenasýtené mastné kyseliny, medzi ktoré patria okrem iného i známe
omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Medzi zdroje nenasýtených tukov patria napríklad ryby,
orechy a rastlinné oleje (slnečnicový, repkový atď.).

Tuky, ktoré by sme mali na rozdiel od predchádzajúcich zástupcov
eliminovať, sú
transmastné kyseliny, ktoré preukázateľne škodia zdraviu. Vznikajú nešetrnou úpravou nenasýtených tukov a vyskytujú sa prevažne v priemyselne spracovaných potravinách, vo fastfoode, v sušienkach a cukrovinkách alebo v pečive.