Pri vitamínoch je potrebné uvedomiť si, že neškodí iba ich nedostatok, ale aj prebytok. V oboch prípadoch, ak sú extrémne, môžu nastať zdravotné komplikácie.
Predávkovanie vitamínmi hrozí skôr pri užívaní doplnkov výživy ako pri príjme zo stravy a
môže mať negatívny vplyv na fungovanie niektorých orgánov alebo systémov tela. Preto najlepším spôsobom, ako telu dodať vitamíny, je ich príjem v prirodzenej forme, a to z čerstvého ovocia a zeleniny, orechov, semien a niektorých živočíšnych zdrojov.
Vitamíny rozpustné v tukoch
Do tejto skupiny patria vitamíny
A, D, E a
K. Potraviny, v ktorých sa nachádzajú, treba konzumovať spolu s tukmi, aby ich telo dokázalo využiť čo najlepšie.
Vitamín A sa spája s
dobrým zrakom, zdravou pokožkou a peknou pleťou. Je nevyhnutný pre tvorbu rodopsínu, čo je zrakový pigment potrebný pri nedostatku svetla. Nedostatok vitamínu A môže spôsobiť šerosleposť. Plnohodnotný vitamín A nájdeme len v živočíšnych zdrojoch, ako sú napríklad
mliečne výrobky či pečeň. Ako
provitamín (látka, z ktorej telo vyrobí vitamín) ho môžeme získať aj z rastlinných zdrojov, ako sú
mrkva, špenát alebo paprika.
Vitamín D je často skloňovaným vitamínom najmä v zimných mesiacoch, a to predovšetkým v súvislosti s jeho nedostatkom. Slnečný vitamín, ako sa často nazýva, totiž
vzniká pôsobením slnečného žiarenia na kožu. Je podstatný
pre zdravé kosti, ich rast a vývoj v detskom veku, ale aj
pri ich hojení po zlomeninách. Preto sa často už novorodencom podáva vo forme kvapiek. Jeho nadbytok má súvis s vyplavovaním vápnika z kostí, nedostatok sa zasa prejaví zhoršenou
kvalitou pleti. „Déčko“ je potrebné aj pre tvorbu a reguláciu inzulínu, rovnako ako pre zdravý srdcovo-cievny a imunitný systém. Najlepším zdrojom je, samozrejme, slnečné žiarenie, a teda pobyt vonku, pri ktorom slnko svieti priamo na pokožku, no možno ho doplniť aj stravou –
avokádom, vajíčkami (najmä žĺtkom),
mliečnymi výrobkami, pečeňou a tučnými rybami, ako zubáč, losos alebo makrela.
Vitamín E je významným
antioxidantom, stará sa o zdravie ciev, pokožky a vlasov. Dôsledkom jeho
nedostatku býva znížená imunita. Medzi potraviny bohaté na vitamín E patria
rastlinné oleje lisované za studena, orechy, semená, listová zelenina, brokolica a ryby. Znehodnocuje sa však napríklad tepelnou úpravou či mrazením potravín.
Vitamín K je spájaný
so zrážanlivosťou krvi. Jeho nedostatok spôsobí jej spomalenie a tiež býva príčinou samovoľnej tvorby modrín.
Podporuje hojenie rán a správne fungovanie pečene. Jeho najlepším zdrojom je
listová zelenina.
Vitamíny rozpustné vo vode
Je to vitamín C a vitamíny B-komplexu. Neukladajú sa do zásoby (okrem B12) a ich
prebytok telo vylúči. Preto treba dbať na ich pravidelný príjem.
Vitamín C, inak nazývaný aj kyselina askorbová,
podporuje tvorbu kolagénu, hojenie rán a vstrebávanie železa (preto bývajú často tieto dve látky v doplnkoch skombinované). Spevňuje zuby a kosti. Mnoho ľudí si ho spája s prechladnutím a chrípkou, mysliac si, že tieto ochorenia lieči. „Céčko“ však priamo proti
prechladnutiu nepôsobí. Dokáže ale
zmierniť jeho príznaky. Deficit sa prejavuje bolesťami kĺbov či zníženou odolnosťou voči infekciám. Vitamín C sa nachádza
v citrusoch, červenej paprike alebo jahodách. Výborným zdrojom je aj
kiwi a liči, z lokálnych zdrojov sú to potom
šípky.
Vitamíny B-komplexu majú rozličné funkcie. Pôsobia proti depresii, strate koncentrácie a pamäti, podporujú imunitu, ako aj syntézu pohlavných hormónov.
Vitamín B1 je potrebný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému. Okrem toho sa podieľa na metabolizme sacharidov a ich premene na glukózu. Odporúča sa dbať na jeho dostatočný príjem, ak trpíme stresom, únavou a nervozitou. Nachádza sa napríklad
v para orechoch, pšeničných klíčkoch, pivných kvasniciach či slnečnicových semienkach. Vitamín B2 sa odporúča najmä športovcom, keďže môže
zlepšovať športové výkony a podporuje tvorbu svalstva.
Vitamín B9 – kyselina listová – sa užíva
počas tehotenstva, nakoľko napomáha správnemu vývoju plodu. Vitamín B12 často chýba vegetariánom a vegánom, keďže sa vyskytuje v potravinách živočíšneho pôvodu. Dôležitú rolu zohráva
pri tvorbe červených krviniek, je nevyhnutný
pre fungovanie centrálneho nervového systému a
pomáha metabolizovať cukry, tuky a bielkoviny.
Keď strava nestačí
V ideálnom prípade by strava mala byť natoľko vyvážená, nutrične bohatá a pestrá, aby dodala telu všetky potrebné vitamíny. Sú však prípady, kedy je žiaduce doplniť chýbajúce vitamíny aj formou doplnkov stravy. Napríklad v zime (vitamín D), pri oslabenej imunite, zvýšenej fyzickej námahe, strese alebo zdravotných problémoch.
Doplnky výživy sú vyrobené tak, že vitamíny aj iné látky v nich sú využiteľné v maximálnej možnej miere. Živiny prijaté stravou telo často nedokáže plnohodnotne vstrebať a veľkú časť vylúči. Závisí to, samozrejme, od spôsobu prípravy (napr. tepelná úprava) a konzumácie.
Suplementov je na trhu mnoho – od multivitamínov, ktoré patria medzi najpredávanejšie, cez jednotlivé vitamíny až po ich kombinácie s inými látkami (často minerálmi). Treba sledovať množstvá jednotlivých účinných látok a biologickú využiteľnosť (tzn. mieru, nakoľko ich telo dokáže využiť). Dodržiavať treba aj odporúčanú dennú dávku, ktorú by každý doplnok mal mať uvedenú na obale.