Adekvátne zastúpenie týchto mastných kyselín v jedálničku je
prevenciou proti mnohým ochoreniam a zdravotným problémom. Naše telo si ich nedokáže vytvoriť samo, a preto ich musíme prijímať prostredníctvom potravy. To, že omega-3 mastné kyseliny sú dôležité, dnes vie už skoro každý. No málokto tuší, kde všade okrem rybieho tuku sa nachádzajú.
1. Ryby
Najvyužívanejším a pravdepodobne najdostupnejším zdrojom príjmu omega-3 mastných kyselín sú
morské ryby. Koncentrovaný obsah týchto živín nájdeme napríklad v
makrele, lososovi, sardinkách, tresčej pečeni, ustriciach, ančovičkách alebo v kaviári.

Ak nekonzumujete morské ryby na pravidelnej báze aspoň dvakrát týždenne, je na mieste zvážiť
potravinové doplnky s obsahom omega-3 mastných kyselín. Ich účinky fungujú najlepšie, keď ich užívame dlhodobo. Pri výbere týchto doplnkov však dajte pozor na pôvod rybieho oleja.
2. Ľanové semienka
Ľanové semienka sú nenápadná, ale zato mimoriadne prínosná potravina, ktorú by sme mali bezpochyby zaradiť do svojho jedálnička. Sú najbohatším
zdrojom kyseliny alfa-linolénovej (ALA).

Tieto hnedé semienka je možné použiť
celé aj drvené, prípadne v podobe
oleja. Ten je výborný na dochutenie šalátov alebo do studenej kuchyne. Pozor, nesmie sa zahrievať, aby sa cenné omega-3 mastné kyseliny neznehodnotili, a preto ho do jedál pridávajte vždy až na záver.
3. Chia semienka
Chia semienka nielenže majú blahodarný efekt, čo sa týka vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov, ale sú aj perfektným zdrojom omega-3 nenasýtených kyselín. Vďaka tomu majú tak ako ostatné zmienené zdroje
pozitívny vplyv na zdravie srdca, ciev a nervov.

Široká škála využiteľnosti chia semienok zvádza k experimentovaniu v kuchyni – môžete ich totiž použiť ako v jedlách, tak aj v nápojoch, a to v slaných i sladkých variáciách. Výborne využiteľné sú aj vo vode, prostredníctvom ktorej – spoločne s doplnením omega-3 mastných kyselín – zároveň prispejete k pravidelnosti svojho pitného režimu.