Čo budete potrebovať:
- ½ hrnčeka ovsenej múky,
- ½ hrnčeka špaldovej múky,
- 1 PL jedlej sódy bikarbóny,
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva,
- ¼ ČL soli,
- 1 ČL mletej škorice,
- ¼ ČL mletého muškátového orieška,
- 1/8 ČL mletých klinčekov (voliteľné),
- ½ hrnčeka brezového alebo kokosového cukru,
- ½ hrnčeka nerafinovaného trstinového cukru,
- 2 väčšie vajcia,
- ½ hrnčeka panenského repkového oleja,
- 1 ČL vanilkového extraktu,
- 180 g nastrúhanej mrkvy,
- ½ hrnčeka nasekaných vlašských orechov,
- ½ strúhaného kokosu.

Zdroj: Pixabay
Vedeli ste, že?
Nedostatok vitamínu A môže viesť k šeroslepote, ochoreniam kože, anémii či zníženej imunite a náchylnosti na infekcie. Jedna stredne veľká mrkva nám dodá až 210 % odporúčanej dennej dávky vitamínu A, aj preto by rozhodne nemala chýbať v našom jedálničku.
Postup na prípravu:
- V prvej väčšej mise si spolu zmiešame múku, sódu bikarbónu, kypriaci prášok do pečiva, soľ, škoricu, muškátový oriešok a mleté klinčeky.
- Do druhej väčšej misy si dáme vajcia, cukor a vymiešame elektrickým šľahačom na strednom výkone do jemnej peny, šľaháme cca tri minúty. Na nízkom stupni šľahania pomaly pridávame olej a šľaháme, kým sa celý nevmieša. Potom pridáme ešte vanilkový extrakt, zašľaháme a mixér odložíme. Prisypeme mrkvu a zamiešame varechou.
- Následne prisypeme múčnu zmes z prvej misy a jemne zamiešame, aby sa nestratila vzdušná konzistencia. Nakoniec pridáme orechy, kokos a zľahka premiešame.
- Postupne plníme pripravené formičky na muffiny tak, že cesto dáme do ¾ výšky formičky. Pečieme cca 15 – 20 minút pri teplote 180 °C.
Upečené muffiny vyberieme na studený rošt, necháme úplne vychladnúť a až potom vyberáme z formičiek. Tento snack nám uskladnený v chladničke alebo pri izbovej teplote v dóze vydrží chutný zhruba štyri dni.
Tip:
Mrkva patrí k tým druhom zeleniny, ktoré chutia dobre surové aj tepelne upravené. Väčší zdravotný prínos nám však prinesie mrkva varená, dusená či pečená, keďže vďaka tepelnej úprave dochádza k narušeniu jej štruktúry, a tým k uvoľňovaniu betakaroténu. Zo surovej mrkvy dokáže naše telo využiť približne štvrtinu betakaroténu, z tepelne upravenej viac ako polovicu.
Dobrú chuť!