Nuž, pretože tá kupovaná je väčšinou plná cukru a často aj ingrediencií, ktoré nemáme radi. U niekoho sú to orechy, u iných hrozienka či iné ovocie. Preto je skvelé, že si ju môžete vyskladať podľa seba a vytvoriť zdravú verziu doma. Plus, budete mať istotu, že viete presne, čo jete a navyše čerstvé.
Na domácu granolu budete potrebovať:
- 200 g celých ovsených vločiek,
- 100 g pohánkových vločiek,
- 80 g celých alebo nasekaných mandlí,
- 80 g lyofilizovaných jahôd (mrazom sušených),
- 50 g chia semienok,
- 5 PL medu alebo sirupu z agáve,
- 1 ČL mletej škorice,
- 1 ČL vanilkového extraktu,
- ½ hrnčeka kokosových lupienkov,
- štipku soli,
- 1 PL roztopeného kokosového oleja.
Vedeli ste, že...?
Mrazom sušené ovocie je najlepší ekvivalent k čerstvému ovociu? Pri sušení mrazom totiž nedochádza k tak veľkému úbytku vitamínov a minerálov, ako sa to deje pri tradičnom procese sušenia. Ak chcete v zime hýčkať svoju imunitu, určite po ňom siahnite, v obchodoch či e-shopoch je už dnes naozaj rozmanitý výber.
Postup:
- Vo väčšej mise si zmiešame všetky suché suroviny okrem chia semienok, kokosových lupienkov a jahôd.
- Pridáme vanilkový extrakt.
- Pripravíme si plech a dáme naň suché suroviny z misy, rovnomerne pokvapkáme medom a kokosovým olejom.
- Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na cca 18 – 20 minút. Vyberieme z rúry a premiešame.
- Pridáme chia semienka, kokosové lupienky, zamiešame a necháme piecť ešte 5 minút.
- Granolu vyberieme z rúry a necháme vychladnúť cca 30 minút.
- Následne pridáme lyofilizované jahody, premiešame a môžeme konzumovať.
- Pripravenú granolu skladujeme v sklenej nádobe a spotrebujeme do 30 dní od prípravy.
TIP: Suroviny do granoly si môžete namiešať pokojne aj podľa seba, kto nemá rád chia, môže pridať ľanové alebo konopné semienka, mandle vystriedať vlašskými či kešu orieškami. Čo sa týka ovocia, tiež sa medze nekladú, pokojne namiesto jahôd zvoľte napríklad sušené brusnice, jablká, mango a iné.