Detský jedálniček by mal byť
pestrý a rozmanitý. Nechajte deti spoznávať rozličné chute a dbajte na to, aby v strave vašich potomkov boli zastúpené všetky skupiny potravín –
ovocie, zelenina, celozrnné obilniny, orechy (od 2 rokov) a semená, strukoviny, mliečne výrobky (najmä zakysané), vajíčka, ryby a mäso.
Ak je to možné, zvoľte vždy radšej
lokálne a sezónne suroviny ako tie z dovozu. Uprednostňujte
kvalitné rastlinné tuky a oleje (olivový, tekvicový, kokosový) pred živočíšnymi tukmi. Z obilnín zaraďte do jedálnička napríklad aj pohánku, pšeno či jačmeň. Sú to tradičné, no trocha zabudnuté obilniny, veľmi výživné a dokážu spestriť (nielen) detský jedálniček.
Nepreháňajte to so solením (do 1 roka sa neodporúča soliť vôbec). Na dochucovanie jedál používajte radšej
bylinky, či už čerstvé alebo sušené, cesnak, prípadne strúhaný syr pecorino.
Tipy na zdravé obedy
1. Placky
Placky sú vďačným obedom pre detičky. Môžu ich jesť rukami, čo ich určite poteší. Rodičov zasa poteší fakt, že do nich možno
prepašovať suroviny, ktoré by deti za iných okolností nezjedli. Základ tvorí vždy vajíčko, strúhaná zelenina (kaleráb, mrkva, tekvica, cuketa, cvikla, brokolica, kyslá kapusta – pripadne ich kombinácie), trocha múky alebo ovsených vločiek. Ochutiť ich môžete majoránkou, oreganom či inou bylinkou, pridať strúhaný syr, cesnak alebo ľanové semiačka.
TIP – TEKVICOVÉ PLACKY:
- polovica strúhanej maslovej tekvice,
- 100g strúhaného tvrdého syra,
- 2 vajíčka,
- 1 strúčik pretlačeného cesnaku,
- 2 PL ovsených vločiek pomletých najemno,
- 1 ČL oregana a štipka soli.
Všetko spolu zmiešame a tvarujeme malé placky, ktoré poukladáme na plech a pečieme pri 200 °C 15 minút z každej strany.
2. Cestoviny
Väčšina detí zbožňuje cestoviny. Môžu byť výživným obedom, ak sa správne pripravia. Ideálna je
kombinácia so zeleninou. Vyhnúť sa treba ťažkým omáčkam, najmä na smotanovom základe. Striedajte klasické pšeničné cestoviny s
pohánkovými, šošovicovými, cviklovými či špenátovými.
TIP – CVIKLOVÉ HALUŠKY:
- uvarená a nastrúhaná cvikla,
- 1 vajíčko,
- 1 PL hladkej špaldovej múky a štipka soli.
Všetko spolu zmiešame a robíme halušky, ktoré hádžeme do vriacej vody. Varíme, dokiaľ halušky nevyplávajú na povrch. Podávame s cottage syrom alebo mäkkým kozím syrom, roztopeným maslom, prípadne s uvarenou a rozmixovanou cviklou a strúhaným syrom pecorino.
3. Sladký obed
Sladký obed je detským snom.
Nemusí byť kalorickou bombou, ani výživovou katastrofou. Ak svojim deťom z času na čas doprajete sladký obed vo forme palaciniek s tvarohom alebo riccotou a ovocím, či tvarohovo-pšenových guliek plnených ovocím, budú vás milovať. Vhodné sú aj batátové halušky, ktoré jednoducho pripravíte z uvarených sladkých zemiakov, špaldovej múky a škorice.
TIP – PŠENOVÉ GUĽKY:
- hrnček uvareného pšena,
- 1 vajíčko,
- 1 balenie ricotty,
- 1 PL špaldovej krupice,
- ½ ČL vanilky.
Všetko spolu zmiešame a tvarujeme guľky, ktoré hádžeme do vriacej vody. Varíme, kým guľky nevyplávajú na povrch. Podávame s duseným jablkom a hruškou, posypané škoricou a poliate roztopeným maslom.