To, že sú základným stavebným kameňom nášho tela, svedčí o ich dôležitosti a je teda úplne na mieste vedieť, prečo sú pre nás také podstatné, akú funkciu v našom tele zastávajú a z akých zdrojov ich môžeme kvalitne čerpať.
Bielkoviny, inými slovami proteíny, hrajú vo výžive zásadnú rolu, o čom svedčí i fakt, že samotné slovo proteín má pôvod v gréckom
proteios, čiže prvoradý. Pre správnu funkciu nášho organizmu sú úplne nevyhnutné a nenahraditeľné. Spolu s tukmi spadajú do kategórie esenciálnych makroživín.
Prečo potrebujeme bielkoviny?
To, že bielkoviny majú stavebnú funkciu, už určite vieme všetci. Zabezpečujú
obnovu a výstavbu telesných tkanív, budovanie a udržiavanie aktívnej svalovej hmoty. V neposlednom rade zaisťujú nielen vyváženosť telesnej kompozície po vizuálnej stránke, ale hlavne zdravé fungovanie tela, ktoré sa skrýva v pozadí všetkých navonok viditeľných aspektov.
Okrem vyššie uvedeného sú zároveň rovnako ako ostatné makroživiny (teda tuky a sacharidy)
zdrojom energie, zabezpečujú transportnú funkciu a sú súčasťou desiatok biochemických procesov, ktoré v našom tele neustále prebiehajú. Aby toho nebolo málo, sú kľúčové aj pre
správnu funkciu imunitného systému a zdravie svalov, kĺbov a kostí. Podčiarknuté a spočítané: v kontexte zdravého životného štýlu sa nevyzdvihujú nadarmo. Ich prítomnosť v jedálničku je naozaj nevyhnutná.
Bez toho, aby sme zabiehali do temných zákutí biochémie, je minimálne vzhľadom na základné pochopenie vhodné poznamenať, že bielkoviny sa v našom tele r
ozkladajú na aminokyseliny. Práve ony sú tými magickými prostredníkmi, ktoré telo využíva pri najrôznejších procesoch. Každá aminokyselina má inú funkciu a iný účel, a preto je naším cieľom plne využívať všetky. Niektoré z nich si naše telá nedokážu syntetizovať vlastnou cestou, a preto ich označujeme ako
esenciálne. Tieto aminokyseliny musíme prijímať prostredníctvom stravy. Medzi zdroje s priaznivým aminospektrom sa radia živočíšne zdroje bielkovín, ale nájdeme ich aj v rastlinnej ríši. Ak je naša výživa pestrá a variabilná, nemusíme sa báť ich nedostatku.

Neopomenuteľným a nepochybne pozitívnym efektom dostatočného príjmu bielkovín je aj ich
vysoký efekt zasýtenia. Vďaka svojej schopnosti lepšie nasýtiť optimalizujú pocit hladu a pomáhajú tak predchádzať chutiam a prejedaniu sa.
Odkiaľ bielkoviny čerpať?
Pod skupinou bielkovín si väčšina ľudí často predstaví len mäso a živočíšne produkty, ale pravdou je, že tieto esenciálne živiny môžeme čerpať zo širokej škály potravín. Pestrosť týchto zdrojov je veľmi žiaduca a rovnako ako v iných otázkach výživy i tu platí, že
pri výbere by sme sa nemali obmedzovať. Každý zdroj disponuje inými benefitmi.
Medzi živočíšne zdroje patria okrem už zmieneného
mäsa a rýb napríklad aj
morské plody, vajcia, jogurty, syry, tvarohy, väčšina mliečnych výrobkov všeobecne alebo proteínové prášky živočíšneho pôvodu. K zdrojom rastlinných bielkovín sa radí napríklad
sója, strukoviny, orechy a semienka, niektoré obilniny alebo proteínové prášky rastlinného pôvodu.
Bielkoviny v praxi – prísun deň čo deň
Po tom, čo sme bielkoviny vychválili do nebies a vieme, prečo sa bez nich nezaobídeme a v ktorých potravinách ich nájdeme, prichádza ten najdôležitejší krok: zakomponovať ich do jedálnička. Väčšina ľudí totiž ich príjem podhodnocuje. Pritom pre aktívnych jedincov a športovcov je ich správny prísun dvakrát taký dôležitý. Aby malo telo optimálne podmienky na efektívny výkon, regeneráciu i udržiavanie aktívnej svalovej hmoty, potrebuje ich prostredníctvom jedla ťažiť konštantne.
Bielkoviny by mali byť v ideálnom prípade zastúpené
v každom jedle nášho dňa. Uistite sa, že minimálne hlavné jedlá obsahujú zdroj, z ktorého môžete načerpať ich benefity. V rámci
predtréningového a potréningového jedla by mali byť takmer povinnosťou, a preto sa nebojte siahnuť okrem iného hoci aj
po kvalitnom proteínovom nápoji, ktorý ich príjem po praktickej stránke uľahčí.